Με τη φράση “στη θετική ανταπόκριση και τα ευήκοα ώτα της ηγεσίας του Υπουργείου Δικαιοσύνης ελπίζουν οι τοπικοί άρχοντες, οι άμεσα εμπλεκόμενοι και το σύνολο των πολιτών για να μην υποβαθμιστεί το Πρωτοδικείο και καταδικαστεί η πόλη της Θήβας σε διοικητικό μαρασμό” αναφέρει το δελτίο τύπου του δήμου Θηβαίων, αδιαπραγμάτευτη και αυτονόητη χαρακτηρίζει η Λιβαδειά, που “σύσσωμη” κατέβηκε σε κινητοποιήσεις καταλαμβάνοντας συμβολικά το δικαστικό μέγαρο, την παραμονή του πρωτοδικείου στην πρωτεύουσα της Βοιωτίας.
Επιμένει το υπουργείο στην εφαρμογή του Σχεδίου.
Πρόσωπα χαμογελαστά στις συναντήσεις και των δύο αντιπροσωπειών με την ηγεσία του υπουργείου, το οποίο σύμφωνα με έγκυρες πηγές, επιμένει στη θέση, να μη συντηρήσει το στρεβλό δίπολο Λιβαδειάς Θήβας και να εφαρμόσει στο ακέραιο το σχέδιο της παγκόσμιας Τράπεζας, που προβλέπει ένα πρωτοδικείο σε κάθε νομό.
Δημοσιεύματα, φέρνουν την μητροπολιτική έδρα του πρωτοδικείου στη Θήβα ως πληρούσα “απόλυτα” τα κριτήρια του σχεδίου αλλά από την αλλη κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει το ρόλο και τη θέση μιας πρωτεύουσας ως διοικητικό κέντρο μιας περιφερειακής ενότητας, καθώς και αυτό αποτελεί βασικό κριτήριο στο πεδίο της αξιολόγησης.
Το “παιχνίδι” της εύθραυστης ισορροπίας
Γεωγραφική ενότητα σήμερα, παλιότερα νόμος, στον οποίο οι πολιτικές σκοπιμότητες φρόντισαν να τον διαίρεσουν, για να εξυπηρετήσουν τις πελατειακές σχέσεις εκείνων που εφηύραν την ισόρροπη ανάπτυξη στη Βοιωτία.
Ο στόχος επιτεύχθηκε, ο νόμος “αναπτύχθηκε” ισοδύναμα και νοοτροπίες δεκαετιών, έρχονται τώρα να καταρριφθούν βίαια.
Τα δύο διοικητικά κέντρα καλούνται να αναμετρηθούν με κριτήρια που θέτει ένα σχέδιο, που έρχεται να γκρεμίσει τις επιλογές του “εγχώριου” πελατειακού, πολιτικού, συστήματος του παρελθόντος.
Ο ισχυρός πόλος στο δίπολο
Τώρα, η μεταρρύθμιση αναζητά ισχυρό πόλο, στο δίπολο της ισοδύναμα ανεπτυγμένης Βοιωτίας και τα τοπικιστικά ένστικτα αναβιώνουν αυτή τη φορά, για να ξηλώσουν τις κατακτήσεις για τις οποίες στο παρελθόν επιστρατεύτηκαν να δημιουργήσουν.
Το λάθος δηλαδή έρχεται να “διορθωθεί” με λάθος τρόπο.
Μονόδρομος στην παρούσα φάση, λέει παλιός αυτοδιοικητικός η εξαίρεση της Βοιωτίας από το σχέδιο.
Σε αντίθετη περίπτωση η κατάργηση και των δύο πρωτοδικείων, ίσως είναι η ενδεδειγμένη λύση για τη Βοιωτία και τη συνοχή της αφού σύμφωνα με έμπειρους νομικούς το σχέδιο μελλοντικά στοχεύει σε αυτή τη συνθήκη. Στη διατήρηση δηλαδή δύο Εφετείων και δύο πρωτοδικείων σε Λαμία και Χαλκίδα αντίστοιχα.
Απλά πολιτικές σκοπιμότητες συντηρούν στο δήθεν σχέδιο, την κατεύθυνση του ενός Πρωτοδικείου ανά νομό.
Η Βοιωτία, οι δύο δικηγορικοί σύλλογοι πως θα αντιδρούσαν στην κατάργηση και των δύο πρωτοδικείων;
Θα μάχονταν για την παραμονή του ενός ή και των δύο;