Το «Επτά χρόνια φαγούρα» ήταν ρομαντική κωμωδία των Τζορτζ Άξελροντ και Μπίλι Γουάιλντερ και η φράση αναφέρεται από τότε έως και σήμερα, στη μείωση του ερωτικού ενδιαφέροντος σε ένα γάμο.
Τα «8 χρόνια φαγούρα» είναι η φράση που ταιριάζει γάντι στο έργο επισκευής του πλωτού αντλιοστασίου της Υλίκης (που δεν έγινε ποτέ) και θα μπορούσε κατά μία έννοια, να ερμηνεύσει τη σύγχρονη ελληνική, πολιτική πραγματικότητα.
Ένα έργο αναγκαίο για την ομαλή διεξαγωγή της άρδευσης του Κωπαιδικού πεδίου σε περιόδους παρατεταμένης ανομβρίας, δεν είναι διαθέσιμο και αναζητούνται εναλλακτικές λύσεις.
Τώρα «τρεχάτε ποδαράκια μου να βρείτε την πλατούλα μου» που λέει κι ο φιλόσοφος λαός για όλους εκείνους, που δεν είναι «παιδιά φρονίμων» για να «μαγειρέψουν πριν πεινάσουν» και τελικά η γη να κινδυνεύει να διψάσει κι λαός να πεινάσει.
Η περιφέρεια Στερεάς, αρμόδια για τη διαχείρισης της Κωπαΐδας, σε περίπτωση που ο χρόνος μέχρι την έναρξη της αρδευτικής περιόδου, δεν σταθεί αρκετός για την εφαρμογή της εναλλακτικής λύσης για την παροχέτευση νερού από την Υλίκη στο εσωτερικό του κάμπου, είναι αναγκασμένη να ενημερώσει (για πρώτη φορά) τους αγρότες, να μην καλλιεργήσουν.
Το τελευταίο μάλιστα αποτελεί έκκληση των αγροτών στον περιφερειάρχη κατά τη συνάντησή τους στο πλαίσιο των αγροτικών τους κινητοποιήσεων, στο προαύλιο του διοικητηρίου.
Το χρονικό
Κανείς δεν γνώριζε, δεν ήθελε ή δεν έπρεπε να γνωρίζει για την τύχη του πλωτού τα τελευταία χρόνια.
Ακόμη και οι αγρότες, καθώς οι καιρικές συνθήκες και τα ύψη νερού της Υλίκης, μπορούσαν να εγγυηθούν την ομαλή διεξαγωγή της άρδευσης μέσω του χερσαίου αντλιοστασίου.
Προκάλεσε έκπληξη ωστόσο το γεγονός ότι το πλωτό αντλιοστάσιο βρέθηκε προσαραγμένο στα βράχια της όχθης της Υλίκης, σχεδόν απέναντι από το σημείο όπου ήταν αγκυροβολημένο.
Αλλά, «ταξίδεψε» ακυβέρνητο αρκετά χρόνια , μέχρι το βάρους 250 τόνων πλωτό, να προσαράξει τελικά στις όχθες της λίμνης.
Το μαρτυρά ανακοίνωση τύπου, τον Δεκέμβριο του 2016, του τότε περιφερειάρχη Κώστα Μπακογιάννη, ο οποίος ανακοίνωσε 6 σημαντικά έργα στη Στερεά, ανάμεσά τους και το πλωτό, για το οποίο έκανε γνωστό οτι είχε μετατοπιστεί και προσαράξει στις όχθες της Υλίκης.
Κανείς ωστόσο από τότε μέχρι και σήμερα δεν αναζήτησε τα αίτια αυτής της αποκόλλησης.
Έγινε βίαια;
Ακραίο καιρικό φαινόμενο δηλαδή μετακίνησε το 250 τόνων πλωτό, αποσπώντας το από τη βάση του και τους σιδερένιους αγωγούς που το ένωναν με το αυλάκι μεταφοράς του νερού προς το χερσαίο;
Όχι, όπως αποδεικνύεται από φωτογραφίες και σχετικά ρεπορτάζ.
Δεν διακρίνονται καταστροφές στα σημεία σύνδεσης των αγωγών με το πλωτό αν υποθέσουμε ότι «τεράστια κύματα» στη λίμνη και «δυνατοί άνεμοι» κατάφεραν να το ξεκουμπώσουν το από τη βάση του.
Κανένας δεν αναρωτήθηκε όμως ποτέ πως έγινε… ποτέ.
Από τότε λοιπόν, το 2016, επί Μπακογιάννη, προκηρύσσεται μειοδοτικός διαγωνισμός για το έργο επισκευής του πλωτού, προϋπολογισμού 2,43 εκατ. ευρώ, με τρεις ενδιαφερόμενους να καταθέτουν προτάσεις, ανάμεσά τους και ο κατασκευαστής του πλωτού, με εκπτώσεις στο έργο από 5%-40%.
Κάπου εκεί ξεκινά και η εργαλειοποίηση του έργου δια της επικοινωνίας παντός τύπου.
Τα προσωπικά στοιχήματα για την ανάπτυξη της Κωπαιδας έπεφταν «βροχή» όπως και οι φωτογραφίες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για του λόγου το αληθές.
«Όλο μέλι-μέλι κι από τηγανίτα τίποτα» δηλαδή όπως ξαναλέει ο λαός.
Ο διαγωνισμός τελικά κηρύχθηκε άγονος και από τότε χάθηκε πολύτιμός χρόνος.
Καταλήξαμε στον Μάιο του 2023, όπου ξανά μέσω ενημερωτικών δελτίων τύπου και γκλαμουριάς στο facebook γίνεται ξανά γνωστό έργο αποκατάστασης του πλωτού με τον ίδιο περίπου προϋπολογισμό. 2,47 εκατ. ευρώ.
«Όχι άλλο (π)Λωτό» ήταν το δικό μας δημοσίευμα με αφορμή νεότερη ανάρτηση της αρμόδιας αντιπεριφερειάρχη, μετά τη διεξαγωγή των περιφερειακών εκλογών, το μήνα Νοέμβριο, ότι το πλωτό αντλιοστάσιο βρίσκεται σε διαδικασία επισκευής.
«Επισκευή» που αναγκάζει τον νυν αντιπεριφερειάρχη και τον περιφερειάρχη να αναζητούν εναλλακτικά σενάρια παροχέτευσης νερού από την Υλίκη καθώς είναι αδύνατη, χρονικά, η ρυμούλκηση του πλωτού, η μετακίνηση στη βάση του, η επισκευή του και η λειτουργία του, την αρδευτική περίοδο που έρχεται.
8 χρόνια προσαραγμένο, βορά στους «κυνηγούς» χαλκού και σιδήρου χωρίς τρόπο ρυμούλκησης και μετακίνησής του.
Άχρηστο; Γιατί;