Αδιέξοδα, καθώς η κυβέρνηση αναιρεί τις δηλώσεις για δημόσια χρηματοδότηση ύψους 100 και πλέον εκατομμυρίων ευρώ, για τη διεξαγωγή των κρίσιμων έργων (ΜΕΑ Χαλκίδας και Θήβας) και προωθεί την υλοποίηση τους μέσω της συμπραξης δημοσίου και ιδιωτικού τομέα.
Τα έργα να τα φτιαξουν δηλαδή οι ιδιώτες και να τα ακριβοπληρώσουν οι πολίτες.
ΧΥΤΑ Θήβας και Λαμίας λαμβάνουν, καθυστερημένα το πράσινο φως για χρηματοδότηση από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων (κατασκευή με κρατικό χρήμα) σε μια περίοδο όμως, που ο ένας μετά τον άλλον οι ΧΥΤΑ στη Στερεά, οδηγούνται σε κορεσμό.
Σταδιακά δηλαδή και μέσω των καθυστερήσεων η διαχείριση οδηγείται σε αδιέξοδα και οι πιέσεις για λύση με το μικρότερο δυνατό κόστος για τους πολίτες θα γίνονται αφόρητες.
Την ίδια στιγμή η Ευρώπη επιμένει και στο τέλος ταφής απορριμμάτων για τις χώρες μέλη που δεν έχουν συμμορφωθει με τις κοινοτικές οδηγίες στη διαχείριση των σκουπιδιών.
Η κυβέρνηση λοιπόν θα απαιτήσει για το 2023 το τέλος ταφής απορριμμάτων από τους δήμους το οποίο και μεταφράζεται σε πρόστιμο 25 ευρώ ανά τόνο σκουπιδιών που οδηγούνται στην ταφή αλλά και τη τμηματική αποπληρωμή του αντίστοιχου τέλους για το 2022.
Άρα,
το 2024 ξεκινά με μια γενναία αύξηση των ανταποδοτικών τελών καθαριότητας για όλους τους πολίτες της Στερεάς προκειμένου να καλυφθεί το χαράτσι του τέλους ταφής.
Αν υπολογίσουμε και το κόστος κατασκευής των έργων από τη ΣΔΙΤ, τότε εκτός από το ρεύμα, την ακρίβεια στα προϊόντα διατροφής και τη φορολογία τα υπόλοιπα χρήματα που περισσεύουν αν φυσικά περισσεύουν θα πηγαίνουν για την αποκομιδή των σκουπιδιών.
Εκτός αν προβάλλει ως “λύση” για την περιφέρειά μας το δήθεν λιγότερο κακό… η καύση των απορριμμάτων.
Το τελευταίο, αποτελεί μια δική μας πρόβλεψη (την οποία και απευχόμαστε) μετά τις ήδη κατατεθειμένες προτάσεις μεγάλων τσιμεντοβιομηχανιών για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας μέσω της καύσης απορριμματων.
Τα υπόλοιπα είναι συμπεράσματα από το πρόσφατο συνέδριο των Φοδσα στην Καλαμάτα.
Με τις υγείες μας…